De ce lucratul în ture de noapte îți distruge sănătatea

de: Andreea Cuzub
11 07. 2018

Lucratul în ture de noapte este fără doar și poate o corvoadă pentru cei care sunt nevoiți să muncească la un astfel de program haotic. Pe lângă oboseala pe care o implică, un studiu îți arată la ce alte riscuri ești expus dacă alegi o viață de noapte.

Cercetătorii spun că lucratul în ture de noapte afectează procesele chimice ale metabolismului, care funcționează în ritmuri de 24 de ore și ne schimbă ceasul biologic.

Într-o oarecare măsură deja erai conștient de aceste lucruri, însă probabil nu știai că munca în ture de noapte îți crește riscul de obezitate, accident vascular cerebral, boli de inimă și chiar cancer.

Cel puțin asta susține o cercetare realizată la Universitatea de stat din Washington și Universitatea din Surrey, care încearcă să explice și procesul din spatele dezechilibrului.

Unul dintre autorii studiului Debra Skene spune că efectele nocive nu sunt cauzate doar de ceasul biologic. Ea susține că dezechilibrul se instalează și datorită ceasurilor periferice găsite în diferite țesuturi ale corpului, cum ar fi în ficat, pancreas și tractul digestiv.

„Aceste ceasuri sunt influențate de schimbările produse de programul meselor și al somnului și cauzează o nepotrivire între ceasurile din corp și ceasul biologic”, a adăugat Debra Skene.

Pentru realizarea studiului, cercetătorii au ales 14 participanți – jumătate au simulat pentru trei zile munca în ture de noapte, în timp ce cealaltă jumătate au lucrat la program normal.

La sfârșitul celor trei zile, echipa le-a luat probe de sânge și au analizat metaboliții. Cercetătorii au descoperit că cei care au lucrat în schimb de noapte și-au schimbat ritmul de 24 de ore al metaboliților găsiți în sistemul digestiv la 12 ore. Cu toate acestea, ceasul biologic din creier se schimbase doar cu două ore.

Oamenii de știință spun că numai după trei zile, ceasurile periferice s-au schimbat și au început să producă dezechilibre, deoarece unele indică prezența zilei, în timp ce altele cred că încă este noapte. Tot ei susțin că acest dezechilibru metabolic crește riscul de cancer, obezitate, boli de rinichi și altele.

Studiile anterioare au arătat că persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai crescut de diabet de tipul 2, boli de rinichi și cancer de piele.